Zkušenosti našich studentů - Matěj Jonáš

Erasmus a šest měsíců strávených v zahraničí. To je něco, o čem jsem přemýšlel už před rokem, a když se tato možnost znovu ukázala, neváhal jsem. Po dlouhém rozhodování jsem vybral OTH v německém Řeznu. Počítal jsem s dobrou jazykovou vybaveností zdejších obyvatel, ale realita mě mile překvapila. Za celou dobu jsem nepotkal nikoho, kdo by nebyl schopný anglicky prohodit aspoň pár základních slov. Většina je však schopna se bez problému normálně domluvit, což je ideální pro lidi, kteří se chtějí zlepšovat jak v němčině, tak v angličtině.

I přesto, že byla situace okolo celého pobytu velmi nejistá z důvodu korony, vše od vyřizování dokumentů, placení poplatků a samotného příjezdu do univerzitou domluveného bydlení proběhlo bez větších problémů. Vše byla velká neznámá, a jak už je u mě zvykem skočil jsem do toho po hlavě bez většího připravování. Pokoj s internetem, topením bez omezení a vlastním umyvadlem, které se schovává ve skříni je naprosto dostačující. Cena za tento sdílený byt je 294 euro, ke které je třeba připočítat poplatek za rádio, který činí přibližně 20 euro na jeden byt.

Celkově se mi velmi líbí organizace a rozvržení celého studijního pobytu. Přijel jsem, jako většina studentů měsíc předem. V tomto měsíci probíhal intenzivní německý kurz pro ty, kteří o něj měli zájem. Zajímavější ale samozřejmě byl program od týmu tutorů, který je nám zde celou dobu k dispozici a pomáhá se vším, co je potřeba. Právě v těchto prvních týdnech jsme se seznámili s nejvíce lidmi a zažili nejvíce srandy (ne že by teď žádná nebyla). A to je přesně to co bych doporučil všem budoucím studentům: zúčastňovat se těchto akcí!

Po zhruba měsíci začíná výuka, která je bohužel v těchto dobách online, stejně jako všechny zkoušky, které jsou v posledním měsíci semestru. Ani zde si není na co stěžovat. Učitelé jsou velmi příjemní a jsou ochotni s čímkoli pomoci. Většina předmětů zahrnuje průběžné práce, jako jsou eseje či prezentace, a pak závěrečné zkoušky ať ústní či písemné.

Na co jsem se opravdu těšil, byly suroviny, které jsou obecně v Německu považovány za kvalitnější. Když k tomu připočtete fakt, že se dají sehnat za stejnou i nižší cenu, tak jste šťastný člověk. To samozřejmě platí v případě, že si sami vaříte. Pokud ne tak je samozřejmě možnost navštěvovat menzu (rozumné ceny a dobré jídlo), nebo restaurace (dobré jídlo a ceny 2x vyšší než u nás).

Řezno je bývalé královské město, kde bylo peněz tolik, že se zde stavěly prázdné budovy jen na odiv, je místo, které stojí za to vidět. Od krásné architektury až po mnoho studentských barů, které za normálních okolností jedou nonstop. Usměvaví a příjemní obyvatelé, kteří se nebojí zeptat, proč máte nohu v ortéze či proč chodíte v kraťasech, když venku mrzne.

Letošní „erasmáci“ měli tu smůlu, že se trefili do lockdownů, které omezují téměř vše. Ale vždy se to dá něčím okořenit. Já jsem si třeba zlomil nohu (nedoporučuji) a zařídil si tak plno aktivit do příštích několika týdnů. Párkrát jsem si sjel do zhruba 9 km vzdálené nemocnice, což není problém vzhledem k MHD, které je pro všechny zdejší studenty zdarma. Pojištění jsem si zařizoval před příjezdem u kooperativy, tak uvidím, co mi na to poví.

Co se týče měsíčních nákladů, tak jak jsem již zmiňoval, potraviny se dají sehnat za stejné ceny jako u nás, doprava je zdarma a ubytování kolem 300 euro. Já radši utracené peníze nepočítám, ale hrubý odhad 600 – 800 euro měsíčně. Něco si tedy budete muset dovézt s sebou, ale s tím už asi každý počítá.

Celkově hodnotím Erasmus+ jako perfektní zkušenost a příležitost. Prodlužuji původní semestr na celý studijní rok, což mluví samo za sebe. Nicméně jako známku hodnocení pobytu musím zvolit chvalitebnou, jelikož jsou tu díky Covid-19 omezení a celý pobyt to tak trochu degraduje.

Zkušenosti našich studentů - Matěj Jonáš Zkušenosti našich studentů - Matěj Jonáš Zkušenosti našich studentů - Matěj Jonáš Zkušenosti našich studentů - Matěj Jonáš