Přejít na hlavní obsah

START:
1. 9. 2021

Na VŠTE otevřeli základní školu. Zatím nejmenší ve městě

Zatímco akademický rok na českobudějovické Vysoké škole technické a ekonomické zahájí až 20. září, už dnes na ní začal nový školní rok pro 64 děti ze Základní školy a mateřské školy VŠTE. Základní školu pro 1. – 5. ročník zde přitom otevřeli poprvé a s osmi prvňáčky je zřejmě dočasně nejmenší v kraji.

„Je to zhruba polovina kapacity patnácti dětí, kterou nám ministerstvo školství pro první ročník akreditovalo. Jde vesměs o absolventy naší mateřinky a věřím, že premiérový rok na základce pro ně bude stejně inspirující. Velmi se na něj těšíme,“ říká rektor Vojtěch Stehel, který školní rok zahajoval.

Základní škola získala zázemí v prvním podlaží jedné z budov kampusu, které prošlo rekonstrukcí, včetně nákupu nového vybavení, za zhruba milion korun. Postupně zde bude všech pět ročníků prvního stupně. V kampusu budou žáci využívat také zázemí pro stravování, družinu, kroužky, knihovnu, sport nebo přírodní zahradu.

Do budoucna plánujeme i vybudování novostavby základní a mateřské školy. V současné době řešíme projektový záměr, jenž bude v souladu s celkovým konceptem strategie vzdělávání na VŠTE,“ uvedl rektor.

Podle Jaromíra Vrbky, jednatele společnosti Základní škola a mateřská škola VŠTE, je velkou motivací poskytnout dětem ze zdejší mateřské školy možnost pokračovat ve známém prostředí i na základním stupni a nabídnout jim úzké propojení s technikou a digitálními technologiemi.

Naše zkušenosti s provozem mateřské školy, otevřené už v září 2014, jsou velmi dobré. Nyní chceme jít dál a v rámci schváleného vzdělávacího programu dát prostor inovativním pedagogickým směrům a metodám,“ říká Jaromír Vrbka.

Půjde například o rozvoj vlastního názoru a kritického myšlení, práci s chybou či individuální tempo výuky. Vzdělávací program zahrnuje i projektovou výuku napříč předměty, badatelské projekty nebo výuku angličtiny zařazenou do všech předmětů. Škola nabízí žákům také logopedickou péči, fyzioterapii a řadu zájmových kroužků.

Zahájení školního roku v ZŠ VŠTE Zahájení školního roku v ZŠ VŠTE

Zahájení školního roku v ZŠ VŠTE Zahájení školního roku v ZŠ VŠTE

Zahájení školního roku v ZŠ VŠTE

Menu