Přejít na hlavní obsah

START:
29. 3. 2022

Kniha Finance podniku: Komplexní pojetí je šitá na míru studentům VŠTE

Ing. Jakub Horák, MBA, PhD., je jedním z autorů nové publikace Finance podniku: Komplexní pojetí. Pana doktora Horáka jsme se ptali, komu je nová kniha určená, ale náš rozhovor se stočil i na fotbalový tým VŠTE.

Kniha Finance podniku: Komplexní pojetí vyšla na konci roku. Už je v prodeji?
Už je v prodeji. Dostali jsme zatím 5 výtisků na náš ústav a brzy bude knížka také v knihovně. Měla by totiž hlavně sloužit pro studenty – je to kniha o komplexním pojetí financí podniku a mělo by to zahrnovat výuku předmětů, jako jsou Finance podniku a Znalectví. Jsou tam informace o finanční analýze, která se ve znalectví hodně používá.

Je v knize něco, co studenti jinde nenajdou?
Zaměřuje se na mimořádné financování, což je dnes celkem populární a důležitá věc, protože podniky jsou dnes vystaveny těmto způsobům financování kvůli covidu. Čerpají ze zdrojů, ze kterých nebyly zvyklé čerpat. To je přidaná hodnota, takový komplexní pohled, co nikde nebyl zpracován. Tohle je vyloženě z pohledu studenta VŠTE, pro výuku na základě osnov a předmětů, co tu vyučujeme, což je odlišné od jiných. Kolegové navíc na knize spolupracovali se studenty, kterým také patří velký dík.

Jak jste se na knize podílel?
Já jsem se podílel na více kapitolách, komunikoval jsem s nakladatelstvím, přijímal jsem zpětnou vazbu, autorům jsem říkal, co je ještě třeba upravit. U mě se kniha dávala dohromady. Má to přes 300 stránek, takže to bylo náročné. Jen seznam zdrojů je dlouhý asi 25 stran.

Ing. Jakub Horák, MBA, PhD.

Co je obsahem knihy?
Úvod do problematiky financí, prostředí podniku z pohledu finančního manažera (které z našich studentů chceme udělat), vazba controllingu a financí na primární, sekundární funkce podniku, potom zásadní věci, jako třeba práce s finančními daty podniku (výkazy, účetní závěrky). V tom se najde to hlavní (zisk a ztráta, jak s těmi daty pracovat), časová hodnota peněz, což je taky důležité…

Jaká je vaše náplň práce na VŠTE?
Já toho dělám opravdu hodně. Teď se mění struktura našich dvou ústavů (Ústav znalectví a oceňování a Ústav podnikové strategie) a budu zastávat pozici zástupce ředitele pro výzkum, vývoj a tvůrčí činnost. Do toho spolupracuji na řadě projektů, učím, vedu závěrečné práce. Taky fotbalový tým, to je další věc. Takže jsem rád, že mi pomáhají kolegové Kollmann a Slepička. Já jsem přes to zařizování, přes komunikaci s vedením Univerzitní fotbalové ligy.

Jste fanoušek fotbalu?
Já jsem dlouho hrál a trénoval mládež, ve Strakonicích, v Dynamu, ale kvůli práci jsem to musel ukončit. Rád bych stíhal obojí, protože mě fotbal vždycky bavil. Ale nejde to. Jsem rád, že aspoň tohle stíhám.

Menu