OPTI-UP: Optimalizace a ekologizace veřejné dopravy prostřednictvím integrace s územním plánováním a přístupy založenými na datech

Projekt OPTI-UP si klade za cíl optimalizovat sítě veřejné dopravy v malých a středně velkých městech ve střední Evropě prostřednictvím integrace dopravního a územního plánování s využitím datově řízených přístupů a zároveň učinit veřejnou dopravu ekologičtější. Tento holistický přístup je inovativní, protože zohledňuje vzájemnou závislost mezi využíváním půdy a dopravou a zohledňuje význam rozhodování založeného na datech při plánování veřejné dopravy.

Projekt zahrnuje rozmanitou škálu partnerů ze 7 zemí (9 projektových partnerů – PP, 8 přidružených partnerů – AP), včetně místních veřejných orgánů, sektorových agentur, poskytovatelů infrastruktury a služeb, zájmových skupin včetně nevládních organizací, vysokoškolských a výzkumných organizací a podniků. Společnou prací tito partneři přinášejí do projektu své jedinečné perspektivy, odborné znalosti a zdroje, což je klíčové pro jeho úspěch.

Projekt přinese přímý prospěch 6 projektovým oblastem (5 zemí): Osijek v Chorvatsku, Modena v Itálii, Paks a Pécs v Maďarsku, Český Krumlov v České republice a Grosuplje ve Slovinsku. Tyto lokality čelí konkrétním výzvám, jako je pomalá obnova počtu cestujících veřejné dopravy kvůli pandemii, neefektivní dlouhodobé plánování veřejné dopravy a nedostatečné propojení předměstských oblastí s městskými centry.

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích (VŠTE) se podílí na projektu jako plnohodnotný partner (PP). VŠTE bude hrát klíčovou roli při analýze stávajících sítí veřejné dopravy a praxe plánování veřejné dopravy ve vybraných městech. VŠTE bude přispívat k rozvoji společné strategie pro udržitelnou a efektivní veřejnou dopravu prostřednictvím detailní analýzy a využití datových přístupů.

Klíčové informace o projektu:

  • Název projektu: Optimizing and greening Public Transport networks through Integration with Urban Planning and data driven approaches
  • Kód projektu: CE0200713
  • Celkový rozpočet projektu: 2,260,000 EUR
  • Doba trvání projektu: květen 2024 – říjen 2026
  • Program: Interreg CENTRAL EUROPE
  • Hlavní partner: Ernst&Young Advisory LLC, Chorvatsko
  • Dodatečné informace o projektu: Projekt OPTI-UP
  • LinkedIn: OPTI-UP na LinkedIn