Page 14 - Student 1/2023
P. 14

Jakub Zahradník:

       Nevěř hubenému


       kuchaři!






          Jakub Zahradník je studentem prvního
          ročníku programu Business analytik.
          Svůj obor si zvolil proto, že by si chtěl
          v budoucnu otevřít svou vlastní restauraci,
          je totiž také úspěšným kuchařem.




       Kubo, ty máš opravdu hodně školních
       i mimoškolních aktivit. Můžeš nám je vyjmenovat?
       Tak škola, to je spíš povinnost. Vysoká je pro mě
       vlastně bonus, já jsem chtěl maturitu a potom jsem      musel jsem najít způsob, jak to vyudit za 40 minut.
       si chtěl rozšířit obzory, zjistit, jak to funguje v praxi.  Nakonec jsem to udil v konvektomatu, podpálil jsem
       Rybaření – to je pro mě nejlepší druh relaxu. Stačí mi  to uhlíkem na vodní dýmku a použil třísky z třešňového
       přijet k vodě i bez prutů, člověk vypne. Jezdím s tátou  dřeva. Snažil jsem se, aby to moc nedoutnalo,
       a strejdou, baví mě přitom vařit, např. burgery nebo    ale málem jsem vyhořel, protože konvektomat si
       steaky. Čas s rodinou, mám osmiletého bráchu, trávím    myslel, že hoří. Celá hala byla vyuzená. Všichni si mě
       s ním o víkendech čas. Hraje taky florbal jako já.      díky tomu zapamatovali :) Nakonec si myslím, že se mi
       Pomáhám s trénováním dětí ve florbalu.                  to docela povedlo.
       Vaření. Vedu kurz vaření pro děti – kurz malých
       kuchtíků tomu říkáme. Mamka pracuje v komunitním        Říkal jsi, že tvůj tatínek je řezník – takže to máš
       centru ve Čkyni, kde kurzy děláme. Je to super, děti    v rodině?
       to zajímá, baví.
                                                               Jo, mám. Moje mamka je kuchařka a můj táta je řezník,
       Účastnil ses pořadu Prostřeno, ale také dalších         dělá v Německu. Od 8 let s ním jezdím po zabijačkách.
       kuchařských soutěží. Povíš nám o tom něco?              Pokračuju po generacích řezníků, sice ne jako řezník,
       Byl jsem ve speciálním dílu Prostřena, kde se utkali    ale zůstal jsem v gastru. Jediné, co mi na práci řezníka
       studenti oboru kuchař. Mojí výhodou bylo, že jsem měl   vadilo, je to, že je to fyzicky náročná práce, člověk
       k dispozici školní dílny, škola všechna financovala, dala  zvedá celý den těžké věci a je ve vlhkém prostředí.
       mi prostor a možnosti, abych si to mohl zkoušet         Není to tak čisté prostředí jako v kuchyni, kde mi
       na učebně vaření. Myslím si, že jsem měl náročnější
       menu než ostatní kluci. Nevzal jsem to jako soutěž,     přivezou zavakuovaný kus masa a já si s tím jenom
       že chci vyhrát, ale spíš jsem se mohl ukázat. Získal    hraju.
       jsem díky tomu hodně dalších nabídek do práce
       a do soutěží. Dostal jsem se třeba na Gastro Junior
       Bidfood Cup pro studenty středních škol gastronomie.
       Postoupil jsem mezi 20 nejlepších a na finále v Praze
       jsme vařili před několika tisíci lidmi, protože tam byl
       zrovna festival jídla. Byla to pro mě veliká zkušenost.
       Přijel jsem tam jako jediný kluk z učňáku. Ze všech
       stran jsem slyšel posměšky, že přijel nějaký blbeček
       ze Sušice, ale nakonec se mi to povedlo a celkově jsem
       byl osmý.

       Co jsi uvařil?
       Povinná surovina byla kachní prso, staročeské jídlo,
       ale moderní úprava. Tím, že jsem kluk ze Šumavy,
       udělal jsme klasiku kachnu, knedlík, zelí, ale udělal
       jsem to moderně. Uvařil jsem noky plněné šiškami
       a jehličím z lesa.

       To se dalo jíst?
       Vzal jsem výhonky jehličí, zelené, co rostou na jaře.
       A zelené konce šišek, rozmixoval jsem to na prach
       a přidával to do noků. Dostalo to úplně jinou vůni, jako
       by to byl kousek lesa. Ohledně masa jsem se dočetl,
       že nejstarší tepelná úprava masa je uzení. Můj táta je
       řezník, doma udíme a děláme klobásy, takže jsem
       zkusil ten způsob převzít. Zkoušel jsem různé způsoby,
    14
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19